Kako da odredim veličinu prstena?

Kako da odredim veličinu prstena?

Pri kupovini prstenja, bilo u zlatari, bilo preko interneta, prvo pitanje na koje treba da odgovorite je - koja veličina prstena mi je potebna? Bez obzira na to da li prsten kupujete sebi ili na poklon, uvek je potrebno znati veličinu.

Nemojte se iznenaditi, mnogi ne znaju koja veličina prstena im je potrebna, a do zabune može doći i zbog različitih skala za merenje u različitim zemljama. Mi ćemo vam dati par korisnih saveta kako da sami izmerite veličinu prstena i odaberete najbolji prsten za sebe ili na poklon.

Kao što sam već rekla, posoji više različitih skala po kojima se određuje veličina prstena. To su američka, engleska, azijska i italijanska. Uporednu tabelu ovih standarda možete videti ovde. U našoj zemlji se najčešće koristi azijska (u tabeli to su zemlje Indija, Kina, Japan, Južna Amerika) skala, i po njoj ćemo meriti prstenje.

Potrebno je da prvo odštampate ovaj merač (kliknite na sliku i u novom prozoru će se otvoriti pdf fajl):

1.jpg

Isecite ga po ivicama i zasecite na obeleženom mestu. Napravite od njega prsten i stavite na svoj prst koji želite da izmerite. Povucite kraj merača tako da se papir zategne i pogledajte na koji broj ukazuje strelica. To je veličina koja vam je potrebna. U našem slučaju, to je veličina 9, što se vidi na slici 4.

2.jpg

Ovakav merač od papira nije u potpunosti precizan, budući da su razlike između dve veličine milimetarske a papir može da se istegli, uvrne ili pocepa. Ali dovoljno je da na ovaj način dobijete barem neku predstavu o tome koja veličina vam je potrebna.

Drugi način merenja koji vam predstavljamo je merenje već postojećeg prstena. Potrebno je da odštampate ovaj dokument prateći uputstva koja su na njemu napisana. Sada na njega stavite prsten koji merite, pomerajući sa jednog kruga na drugi, dok ne pronađete tačnu veličinu. Prsten koji mi merimo je veličine 9, a ne 4, što se vidi na slikama. U okviru svakog kruga ispisana je veličina a ispod nje i prečnik u milimetrima za svaku veličinu.

3.jpg

Prsten koji se meri može imati široke ivice. Veoma je bitno da se uvek meri unutrašnjost prstena, nikako spoljašnjost.

ven?anica