Prvo putovanje sa bebom - šta sve da ponesem

Prvo putovanje sa bebom - šta sve da ponesem

Sasvim male, tek rođene bebe, ne bi trebalo voditi na put. Beba bi za prvo putovanje trebala imati barem tri meseca. U tom uzrastu polako popušta stres, dete više ne plače toliko, uglavnom duže spava noću, stekli ste rutinu u svojoj novoj ulozi i u principu nema arumenata protiv putovanja sa novorođenčetom. Naprotiv, može biti opušteniji nego s većom decom. Naročito ako još uvek dojite bebu - uštedećete sebi puno neprilika ako iznenada ogladni u pogrešno vreme na pogrešnom mestu. Ako dohranjujete ili hranite dete na flašicu, moraćete malo više truda uložiti u svoje putovanje. Nećete biti u prilici na svakom mestu da kupite istu hranu koju koristite, zato je najsigurnije poneti dovoljno zaliha hrane od kuće. Ne morate se opterećivati preteranom količinom pelena, jer njih možete naći svuda. Pogledajmo konkretan spisak stvari koje bi vam na odmoru mogle zatrebati.

spisak stvari za putovanje minino planeri

Najbitnije stvari u ručnom prtljagu
Za bebe i malu decu ponesite:
vlažne maramice
torbu s pelenama
varalicu (ako je dete koristi)
portiklu
rezervna odeća, npr. donji veš, bodi za presvlačenje u slučaju potrebe
ako dete jede na flašicu, ponesite adaptirano mleko, prokuvanu vodu u termosu flaširanu vodu

Za stariju decu:
papirne maramice
jastučić za vrat
debele čarape ako se dete izuje tokom vožnje
nešto za pokrivanje u slučaju hladnijeg vremena
omiljenu igračku ili slikovnicu
nešto za grickanje (voće ili lagane sendviče)      
vodu ili sokove
CD s dečijom muzikom i pričama
priručnu apoteku za putovanje

Potrebne stvari tokom odmora
auto sedišta za svu decu do 12 godina
pelene
mleko u prahu i hrana u teglicama u dovoljnoj količini jer tamo gde putujete možda nećete pronaći istog proizvodjača hrane koje dete koristi
putni auto grejač za flašice
hranilica
sklopivi krevetić za putovanja (ako nije obezbedjen u mestu gde provodite godišnji odmor)
kolica ili kišobran kolica
vreća za spavanje
igračke i neka zabava za malene
zdravstvena knjižica, knjižica sa potvrdama o vakcinaciji
ako putujete u inostranstvo: kopija pasoša i polisa osiguranja

Još nekoliko saveta za siguran put automobilom
1. Odreknite se noćne vožnje, iako je ona privlačna jer dete tada po pravilu spava, a na putu je manje saobraćaja. Naime, izmedju 2 i 4 sata umor i pospanost znatno smanjuju koncentraciju. Rizik od nezgode je veći. Bolje je krenuti rano ujutru ili predveče. Takođe, za putovanje se može iskoristiti i detetovo podnevno spavanje.
2. Izbegavajte gužvu. Do cilja se stiže opuštenije kada se putuje danima kada  nema velike navale na putu. Ako morate odabrati putovanje udarnim terminima pokušajte da nađete alternativne puteve.
3. Redovno pravite pauze. Duže od dva sata neprekidne vožnje u auto sedištu nije dobro za bebinu kičmu, a i većoj deci je potrebno kretanje svaka dva sata. Pauzu iskoristite za trčanje s decom ili skakutanje.
4. Obratite pažnju na udobnu odeću. Deca koja se osećaju stegnuto brzo postaju nervozna.
5. Vreme putovanja prekratite pričama i muzikom. Kada je potrebno skrenuti detetu pažnju tokom putovanja i ublažiti mučninu, dobra ideja je zajedno pevati uz malo otvoren prozor. Tako dete dobija dodatni kiseonik.
6. Obratite pažnju na želudac. Deca kojoj u automobilu zna da pripadne muka ne bi smela pre puta ništa masno da jedu - bolje je jesti manje porcije voća i puno tečnosti, a pri tom izbegavati gazirana pića i sok od pomorandže.
7. Važne stvari staviti u ručni prtljag, tako da u slučaju nužde ne treba raspakivati i prepakivati ceo automobil.

Šta još pomaže kod mučnine pri vožnji: ne čitati, niti brojati u toku vožnje, gledati napred kroz prozor i spavanje. Zato je najbolje putovati kada su dece umorna.