Putovanje na Kubu: Vodič kroz Havanu i Varadero

Putovanje na Kubu: Vodič kroz Havanu i Varadero

„Zemlja sa dušom čije najveće bogatstvo su ljudi, zemlja ljubavi, muzike i srdačnosti, nešto potpuno drugačije od svega na šta ste navikli“. Ovo su samo neki od utisaka Travel House savetnice Katarine Jovanović koja je posetila Havanu i Varadero, i koja vam sa zadovoljstvom prenosi njen doživljaje sa ovog karipskog ostrva. Pročitajte savete iz prve ruke i već sada počnite da planirate vaše putovanje u zemlju salse..
 
Boravak na Kubi je teško uporediti sa bilo čim drugim, na momente ćete imati utisak kao da ste deo nekog filma. I dalje jedinstvena, trebalo bi je posetiti što pre jer se sve tako brzo menja da je pitanje vremena kada će dospeti na listu jednoličnih turističkih odredišta. Još uvek to je zemlja sa dušom, zemlja nedefinisane magije, koja se voli zbog svoje kreativnosti. Nešto potpuno drugačije od svega na šta ste navikli. Iz moje perspektive, Kuba je istinski raj na zemlji.

982_saratoga-havanna_640x440.jpg

Havana, najuzbudljiviji deo Kariba
Havanu čine Habana Vieja, stari deo grada, Centro Habana,  prepoznatljiva po visokim oronulim zgradama i lagodnim uličnim životom, i Vedado novi deo Havane koji odiše kosmopolitskim duhom i elegancijom 20.veka. Najlepši deo grada je stara Havana, koju krasi preko 900 zgrada od istorijske važnosti. Mnogobrojne restorane i barove pronaći ćete u ulici Obispo a kafu najrazličitijih ukusa u "Cafe El Escorial" koji se nalazi na najlepšem trgu u Havani Plaza Vieja.

Kada je reč o kupovini suvenira, prave Cohiba cigare možete kupiti u najstarijoj fabrici duvana "Fabrico de tabacos Partages" dok suvenire sa likom obožavanog Če Gevare možete pronaći u zatvorenom centru "Almacenes de San Jose".

Uzbudljivo popodne provedite degustrijaći rum star 7 godina u muzeju ruma "Havana Club", a ako ipak niste ljubitelj ovog pića, moj predlog je da osveženje u vidu tradicionalnog mohita pronađete u u omiljenom baru Ernesta Hemingveja "El Floridita".
Posetu Havani završite vožnjom starim oldtajmerima iz 1950. godine do Trga Revolucije i slikajte se pored umetničkog murala Če Gevare.
 
Moja preporuka za odmor u Havani: Hotel Saratoga 5*, na odličnoj lokaciji, iz soba hotela se pruža prelepi pogled na na Capitolo i centralni park (noćenje po osobi dnevno od 225 EUR).

1956_plaza-u-varaderu_640x440.jpg

Varadero – Raj sa razglednice
Sa više od 30 kilometara savršenih plaža, kristalnim morem i neobičnom vegetacijom, Varadero se ubraja u jednu od najpoznatijih destinacija za odmor na Kubi. Najduža plaža koja je ujedno i ponos ovog ostrva je Varadero, duga 21 km koju s pravom nazivaju najlepšom na svetu.

Ukoliko ste ljubitelj ronjenja ili se ovim sportom bavite profesionalno, onda je Varadero destinacija koju ćete obožavati. Ovde vam je na raspolaganju više od 30 ronilačkih centara koji u svojoj ponudi imaju dnevna i noćna ronjenja na dubini od 40 metara. Severoistočno od ovog rajskog ostrva, nalazi se jedna od najpopularnijih oblasti za ronjenje Cayo Piedra Underwater Park gde tokom putovanja možete videti neke od najlepših morskih vrsta.
 
Moja preporuka: Hotel Paradisus Varadero 5*, rajski luksuz, hotel koji ispunjava sve želje - bilo da ste na odmoru sa porodicom ili par koji je u potrazi za romantičnim opuštanjem. (all inclusive po osobi dnevno od 98 EUR, First minute: 30% popusta za rezervacije do 30 dana pre puta).

1959_hotelparadisusvaradero_640x440.jpg

Šta treba znati:
- Na Kubi postoje dve valute: konvertibilni kubanski pezos (1 cuc - 1 EUR). Evre je najbolje promeniti u hotelu, na ostalim mestima u gradu su velike gužve i čeka se po pola sata

- Internet na Kubi je veoma ograničen. U hotelima je moguća konekcija uz plaćanje 2.5 cuc (2,5 EUR) za sat vremena

- Za transfer od Havane do Vardera je najbolje koristiti taksi koji iznosi 100 cuc po pravcu i traje oko dva sata. Postoji i opcija grupnog transfera modernim autobusom koji iznosi 30 cuc po osobi

- Šoping na Kubi se uglavnom svodi na suvenire

- Kubanci se ne kupaju u moru od novemba do marta kada je najbolja sezona na Kubi. Za njih najlepši deo godine je jul i avgust kada je toplo i nema vetrova

 MININO PLANER DNEVNIK PUTOVANJA NA�A PUTOVANJA

... i ne zaboravite Minino planer/dnevnik putovanja! Sa njim je priprema za putovanje mnogo lakša i zanimljivija, a dnevnik u okviru planera će vam zauvek sačuvati utiske :)

TRAVEL HOUSE - Zahvaljujući timu eksperata, jedinstvenoj ponudi i individualnom pristupu, svaka Vaša zamisao može postati strastvena želja, a njeno ostvarenje doživljaj koji se pamti.